spinning your creativity

Komunikacija unutar tvrtke


Što kolege misle o meni i mojim prijedlozima ili komentarima? Što ja mislim o njihovima? Želim pohvaliti ili dati savjet kolegi. Kako to najbolje učiniti? Radim li dobro ili ne? Što moj šef misli o mojem radu? Takva i slična pitanja frustriraju zaposlenike ako na vrijeme ne dobiju odgovor.

Znate li koliko su vaši kolege ili šefovi zadovoljni vama? Nedostaje li vam povratna informacija o tome što radite dobro ili što točno možete poboljšati kod sebe? Željeli biste pohvaliti kolegicu nakon sastanka ili pak pružiti savjet kolegi kako može biti bolji u jednoj od ključnih kompetencija, ali nemate načina da to učinite? Ta naizgled jednostavna pitanja u današnjem su svijetu zapravo ključni razlog velike fluktuacije na radnome mjestu. Ako još u to ubrojimo prekovremeni rad, stresne rokove i katkad nerealna očekivanja nadređenih, nameće se pitanje pa kako onda motivirati najbolje ljude da ostanu.

Jedan od ključnih pokretača zadovoljstva i motiviranosti zaposlenika jest taj da obavljaju poslove u kojima sami vide vrijednost. Zaposlenike danas ne motiviraju isključivo plaća i skupljanje radnog iskustva, već traže i mogućnosti razvoja karijere te poticajnu organizacijsku klimu. Za stvaranje takvog okružja potreban je kontinuirani 'feedback' između menadžera i zaposlenika. Kako to ostvariti?

Jedanput na godinu – nedovoljno

Primjenjujete li i vi, kao većina organizacija u Hrvatskoj, ‘360° feedback’ ili tomu sličan sustav? Primanje povratne informacije jedanput na godinu, neovisno o tome je li riječ o tzv. 360° ili nekoj sličnoj metodi, najčešće ne prati tempo modernog načina poslovanja. Metoda 360° oduzima previše vremena i novca, često je pristrana i nedosljedna te ne prikazuje stvarno stanje unutar organizacije. Prema istraživanju tehnološke tvrtke CEB, čak 95 posto menadžera nezadovoljno je tim načinom ocjenjivanja uspješnosti u svojim organizacijama, a 90 posto HR rukovoditelja dovodi u pitanje točnost dobivenih informacija. Ti podaci ne začuđuju jer se na taj način dobivaju zastarjele informacije koje se nerijetko odnose na projekte završene prije nekoliko mjeseci.

Uzmimo u obzir i generacijske promjene. Na tržištu rada debelo se utaborila generacija milenijaca, a za njima na velika vrata već ulazi i tzv. generacija Z. Nove generacije drukčije gledaju na poslovnu klimu i imaju drukčija očekivanja od poslodavca. Tako 42 posto milenijaca očekuje povratne informacije svaki tjedan, što je dvostruko više od postotka svih dosadašnjih generacija. U istraživanju tvrtki TriNet i Wakefield Research 85 posto milenijaca izjavilo je da se osjeća samopouzdanije kada s menadžerom češće razgovara o svojem radu i očekivanjima.

Prema Deloitteovu istraživanju, čak 69 posto zaposlenika izjavilo je da će raditi i više od očekivanog ako se prepoznaju njihov napor i trud, no 39 posto njih još se ne osjeća dovoljno cijenjeno u radnom okružju.

Uzmimo u obzir i generacijske promjene. Na tržištu rada debelo se utaborila generacija milenijaca, a za njima na velika vrata već ulazi i tzv. generacija Z. Nove generacije drukčije gledaju na poslovnu klimu i imaju drukčija očekivanja od poslodavca. Tako 42 posto milenijaca očekuje povratne informacije svaki tjedan, što je dvostruko više od postotka svih dosadašnjih generacija.

Mnogo prednosti

Kako onda s pomoću 'feedbacka' u stvarnom vremenu privući i zadržati milenijce? Organizacije poput Adobea i General Electrica već su doskočile tom izazovu i zamijenile svoje postojeće sustave rangiranja, a od sada će to činiti s pomoću različitih programa. Prema Deloitteovu istraživanju, čak 69 posto zaposlenika izjavilo je da će raditi i više od očekivanog ako se prepoznaju njihov napor i trud, no 39 posto njih još se ne osjeća dovoljno cijenjeno u radnom okružju. Neke od prednosti davanja 'feedbacka' u stvarnom vremenu jesu poboljšanje učenja, transparentnija i pravednija evaluacija, stvaranje jake kulture 'feedbacka', osnaživanje zaposlenika i njihov veći angažman te manja fluktuacija. S druge strane, dodatna korist za menadžment zasigurno su niži troškovi i pravodobne informacije u odnosu na formalne godišnje razgovore o učinku.

Vir: klik.hr


Kontaktirajte nas

Informacije

Osnovne informacije

Gregor Borošak

Direktor

Valentina Ratkajec

Direktor

Maja Bujas

Radne dozvole

Maja Bujas

Radne dozvole & financije

Spin Global Consulting d.o.o.
Od pon. do pet. 8:00 do 17:00

Povpraševanje

Povprašajte nas za neobvezujočo ponudbo, ki vam je bomo pripravili v najkrajšem možnem času.