spinning your creativity

Budućnost plaćanja


Kada raspravljamo o budućnosti plaćanja, obično predviđamo kraj gotovinskog plaćanja i fizičkog novca. Istraživanje o budućnosti plaćanja Deutsche Banka ukazuje drugačije -  da će porast digitalnog plaćanja dovesti do izumiranja plastičnih kartica.

Prošlost, sadašnjost i budućnost plaćanja

Istraživanje predviđa da će gotovina još uvijek biti dio ekonomije kroz desetljeća koja dolaze.

‘Naše istraživanje pokazuje da ljudi vole gotovinu i jer im omogućuje lakše praćenje njihove potrošnje. U idućem desetljeću će digitalna plaćanja rasti laganom brzinom, što će dovesti do izumiranja plastične kartice’ navedeno je u istraživanju.

Naime već sad mobilno plaćanje u Sjedinjenim Američkim Državama obuhvaća dvije petine ukupnih, a analitičari očekuju četverostruko povećanje kroz idućih pet godina. Sličan rast očekuje se u drugim razvijenim zemljama.

Kartično poslovanje negdje se neće ni razviti

Međutim, različite će zemlje vidjeti različite razine smanjenja upotrebe gotovine i kartica. Na tržištima u nastajanju učinak bi mogao stići i prije, gdje kupci prelaze s gotovine na mobilno plaćanje, bez da su ikada imali kreditnu karticu.

Digitalizacija će dati dodatni poticaj poduzećima za nesmetano prebacivanje plaćanja na mobilno. Naknade za plaćanje približit će se nuli. Poduzeća čekaju gotovo 70 dana za plaćanje robe od poslovnih klijenata. Razlog broj jedan za to su neučinkoviti unutarnji procesi koji dovode do kašnjenja u plaćanju, što digitalizacija može bitno popraviti.

Kako Kina (i Indija) razvijaju elektroničke, kripto i peer-peer strategije, epicentar globalne ekonomske moći mogao bi se pomaknuti.  Ako se tvrtke koje posluju u Kini prisile usvojiti digitalni juan, to će sigurno urušiti primat dolara na svjetskom financijskom tržištu, navodi istraživanje. Danas, nešto manje od polovice kupovina u trgovini u Kini obavlja se putem digitalnog novčanika, što je znatno iznad razine na razvijenim tržištima.

Mnogi su sumnjičavi prema digitalnim valutama, a u nekim zemljama one već nalaze na značajne regulatorne prepreke. Ipak, ako rast korisnika blockchain novčanika i dalje bude u skladu s internetskim korisnicima, tada će se krajem desetljeća njihov broj udvostručiti i biti će ih oko 200 milijuna.

‘To će ohrabriti vlade, banke, korporacije i pružatelje usluga plaćanja koji imaju koristi od digitalizacije plaćanja. A kada se države i tvrtke na kraju osvrnu na način na koji rade prelaskom na digitalna plaćanja, može postati vrlo očito kako su postigle svoj položaj u svjetskoj ekonomiji.’, stoji u sažetku nalaza istraživanja.


Kontaktirajte nas

Informacije

Osnovne informacije

Gregor Borošak

Direktor

Valentina Ratkajec

Direktor

Maja Bujas

Radne dozvole

Maja Bujas

Radne dozvole & financije

Spin Global Consulting d.o.o.
Od pon. do pet. 8:00 do 17:00

Povpraševanje

Povprašajte nas za neobvezujočo ponudbo, ki vam je bomo pripravili v najkrajšem možnem času.